Μαρία Γεωργιάδου: «Προτεραιότητα μαςείναι να υποστηρίξουμε τα εξαιρετικάμυαλά και τις μοναδικές ιδέες τους,προκειμένου μέσω της καινοτομίας, ναδώσουν τη λύση σε διεθνή προβλήματα»

Nov 2022

Η Μαρία Γεωργιάδου, Διευθύντρια του Cyprus Seeds, και ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρόγραμμα σε συνεργασία με το MIT της Αμερικής και η Μαργαρίτα Κυπριανού, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στη διευθυντική ομάδα του Cyprus Seeds για να αναλάβει την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος επιτάχυνσης του οργανισμού, μιλούν αποκλειστικά στο STARTUPPER.

S.M: Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του Cyprus Seeds και ποιος ήταν ο αρχικός στόχος;

Μαρία Γεωργιάδου: Η ιδέα του Cyprus Seeds ξεκίνησε το 2019, περίπου, από ένα Κύπριο της Διασποράς που ζει εδώ στην Ελλάδα, και ονομάζεται Γιώργος Δαυίδ, της οικογένειας Λεβέντη & Δαυίδ.
Ο ίδιος είναι πολύ κοντά στα δρώμενα της Κύπρου και ιδιαίτερα στα θέματα της παιδείας και της έρευνας. Συγκεκριμένα, η οικογένειά Λεβέντη αποτελεί το μεγαλύτερο υποστηρικτή του πρώτου Δημοσίου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο κ. Δαβίδ είχε διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αφορμώμενος από την εμπειρία του και τον εξέχοντα ρόλο του στο Πανεπιστήμιο, οραματίστηκε την ιδέα του Cyprus Seeds, καθώς πολλές καινοτόμες ιδέες που ξεκινούσαν από το Πανεπιστήμιο δεν αξιοποιούνταν με αποτέλεσμα «έξυπνες» εφευρέσεις με πολλές προοπτικές να μην «βγαίνουν» στην αγορά.

To Πρόγραμμα στήριξης καινοτόμων προσπαθειών από επιστημονική έρευνα στην Κύπρο
σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το MIT στην Αμερική το οποίο τρέχει αντίστοιχο πρόγραμμα τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2019 ανακοινώσαμε τον Πρώτο διαγωνισμό για προσέλκυση αιτήσεων στον πρώτο κύκλο του προγράμματος του, από ακαδημαϊκούς και φοιτητές που ενδιαφέρονταν να πάνε ένα βήμα παρακάτω τις έξυπνες λύσεις και εφευρέσεις που είχαν αναπτύξει.

Αφού το σχεδιάσαμε στα μέτρα της Κύπρου ιδρύσαμε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, την Cyprus Seeds και ξεκινήσαμε με την πρώτη προκήρυξη του πρώτου καλέσματος (call) με στόχο την προσέλκυση ερευνητικών ομάδων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και Πανεπιστήμιαα της Κύπρου, τα οποία επιθυμούσαν να πάνε ένα βήμα παρακάτω τις έξυπνες λύσεις και τις εφευρέσεις που είχαν αναπτύξει.

Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει με επιτυχία 2 κύκλους. Ο κάθε κύκλος του προγράμματος διαρκεί 12 μήνες και εκτός από χορηγίες, προσφέρει υπηρεσίες mentoring από πολύ έμπειρους ανθρώπους που προέρχονται από το εξωτερικό, και κυρίως από την Αμερική, οι οποίοι έχουν προηγούμενη εμπειρία στην εμπορευματοποίηση έρευνας και έχουν πετύχει επιχειρηματικά. Εκτός από τη χρηματοδότηση και το mentoring, το Cyprus Seeds, προσφέρει επίσης κατάρτιση που αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας μιας εφεύρεσης, τη σύσταση μιας startup και την προσέλκυση επενδυτών. Για την παροχή αυτής της πολύς σημαντικής κατάρτισης, συνεργαζόμαστε με το MIT Enterprise Forum Greece το οποίο στηρίζει τα startups στην Ελλάδα, με τεράστια επιτυχία, τα τελευταία 7 χρόνια.

S.M: Δηλαδή το Cyprus Seeds απευθύνεται σε ομάδες και καινοτόμες ιδέες οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τον ακαδημαϊκό χώρο και τα Πανεπιστήμια;

Μαρία Γεωργιάδου: Ακριβώς, δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα επιτάχυνσης για επιστημονική έρευνα στην Κύπρο. Το Cyprus Seeds, είναι μοναδικό, γιατί επικεντρώνεται στην εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας. Συμπληρώνει λοιπόν ένα κενό που υπήρχε στην Κύπρο.

S.M: Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για το οικοσύστημα των startups στην Κύπρο; Πώς το Cyprus Seeds επιτυγχάνει την επιτάχυνση και την ενίσχυση των καινοτόμων ιδεών που βρίσκονται ακόμα σε pre-seed στάδιο και φιλοδοξούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρήν;

Μαρία Γεωργιάδου: Στην Κύπρο το οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις μόλις και άρχσε να δημιουργείται. Παρ’ ότι γινόταν έντονη συζήτηση γύρω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις εδώ και 7 χρόνια, δεν υπήρχε ένα οργανωμένο πρόγραμμα το οποίο θα υποστήριζε τη σύσταση start-ups. Το πρώτο VC στην Κύπρο πρόκειται μόλις τώρα να συσταθεί με την υποστήριξη του European Investment Fund και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αυτό έγινε στην Ελλάδα πριν 10 χρόνια και ως αποτέλεσμα σήμερα υπάρχει ένας αριθμός από VC funds.

Στην Κύπρο λείπει το «πετρέλαιο», η εφαλτήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των startups, παρ’ ότι διαθέτουμε εξαιρετικά μυαλά και μοναδικές ομάδες. Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία για το startup ecosystem που απουσιάζει από την Κύπρο είναι το σωστό και στοχευμένο mentoring. Τα χρήματα είναι σημαντικά, όμως χωρίς την παρουσία ενός έμπειρου ανθρώπου που έχει τη δυνατότητα να σε καθοδηγήσει, δεν πρόκειται να επέλθει η ωρίμανση μιας ιδέας. Το mentoring θεωρούμε ότι είναι η πιο πολύτιμη υπηρεσία που προσφέρει το Cyprus Seeds, κάτι που το επιβεβαιώνουν και οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμά μας.

Σε κάθε κύκλο επιλέγουμε με ιδιαίτερη προσοχή τους ιδανικότερους mentors για την κάθε ερευνητική ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμά μας. Πρόκειται για άτομα που διαθέτουν εμπειρίες στο επιχειρείν τους οποίους αναζητούμε από ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών και γνωριμιών στο εξωτερικό.

Μαργαριτα: Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα βασικά συστατικά που χρειάζεται ένα οικοσύστημά για να αναπτυχθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και να ευνοηθεί η εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας απουσιάζουν από την Κύπρο. Το Cyprus Seeds έρχεται να καλύψει πολλά από τα κενά κυρίως με την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και mentoring από επαγγελματίες και οργανισμούς με πολύχρονη εμπειρία και επιτυχημένη πορεία στον τομέα εμπορευματοποίησης της καινοτόμου έρευνας. Παράλληλα, το διεθνές δίκτυο μεντόρων και επενδυτών του Cyprus Seeds επιταχύνει την εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών ομάδων που υποστηρίζει.

S.M: Από αυτούς τους δύο κύκλους που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, ποια ήταν η ανταπόκριση, πόσες ομάδας συμμετείχαν στο πρόγραμμα και πόσες από αυτές μετεξελίχθηκαν σε Startups;

Μαρία Γεωργιάδου: Κατά τη διάρκεια του Πρώτου κύκλου λάβαμε 35 αιτήσεις και 7 ομάδες επιλέγηκαν στο πρόγραμμα όπου τις υποστηρίξαμε με τους τρόπους που προαναφέραμε. Όσον αφορά στο Δεύτερο κύκλο, λάβαμε 60 αιτήσεις και υποστηρίξαμε 12 ομάδες. Εδώ να επισημάνω πως τα νούμερα μπορεί να φαίνονται μικρά, όμως μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά τα Startups. Μάλιστα κατά το Δεύτερο κύκλο, υποστηρίξαμε μόνο 5 από τις 7 ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, και όχι όλες γιατί μια ομάδα κατάφερε να πετύχει και ο κύριος ερευνητής της δεύτερης ομάδας εγκατέλειψε την ερευνητική του προσπάθεια καθώς διορίστηκε επικεφαλής επιστήμονας της Κύπρου.

Οι αιτήσεις που έχουμε λάβει προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τομέων συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων τους τομείς της υγείας, της οικονομίας, της ενέργειας, των τεχνών και της κληρονομίας, των συσκευών και υλικών, A.I, και της γεωργίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες προέρχονται από τον τομέα της υγείας.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Cyprus Seeds προέρχεται από τον πρώτο κύκλο και πρόκειται για ένα καινοτόμο φάρμακο, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου, που επιβραδύνει την παράλυση των άκρων. Το φάρμακο, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, αν βγει στην αγορά, θα επιλύσει το πρόβλημα μιας κληρονομικής ασθένειας με πολύ υψηλή θνησιμότητα από μικρή ηλικία.

Το Cyprus Seeds κάλυψε τα έξοδα για την κατοχύρωση της εφεύρεσης και έδωσε συμβουλές και καθοδήγηση στην ερευνητική ομάδα να υπογράψει συμβόλαιο με μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Αμερική, η οποία θα συνέχιζε τις κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα.


Mια άλλη επιτυχία του CS προέρχεται από το Δεύτερου κύκλου. Πρόκειται για την Solex, ένα λογισμικό που εντοπίζει πολύ γρήγορα και με ακρίβεια βλάβες σε φωτοβολταϊκά συστήματα, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο σε εταιρείες που αξιοποιούν φωτοβολταϊκα.

Μαργαρίτα: Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην απήχηση που έχει το Πρόγραμμά μας στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας της Κύπρου καθώς έχουμε λάβει αιτήσεις από την πλειοψηφία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κύπρου είτε πρόκειται για δημόσια πανεπιστήμια, είτε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε Κέντρα Αριστείας, είτε ερευνητικά κέντρα. Επίσης να αναφέρουμε ότι το Cyprus Seeds ενισχύει την συμμετοχή των γυναικών επιστημόνων στην εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκή έρευνας. Συγκεκριμένα, κατά την υποβολή προτάσεων στον Πρώτο κύκλο του Προγράμματος έχουν συμμετάσχει στις ακαδημαϊκές ομάδες 31 γυναίκες επιστήμονες ενώ στο Δεύτερο κύκλο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 93%.

S.M: Το φθινόπωρο πρόκειται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος. Θα διαφέρει σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους; Υπάρχουν ομάδες που συμμετείχαν στον δεύτερο κύκλο και πρόκειται να είναι μέρος και του τρίτου;

Μαργαρίτα: Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το τέλος του Σεπτέμβρη με σκοπό να επιλεγούν 5 ακαδημαϊκές ομάδες. Ήδη έχουν επιλεγεί τέσσερεις ομάδες του Δευτέρου κύκλου οι οποίες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη και κατά τον Τρίτο κύκλο καθώς βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στη δημιουργία εταιρείας που θα τους επιτρέψει να προσελκύσουν επενδυτές. Να αναφέρουμε ότι η αξιολόγηση των ομάδων έγινε στην Κύπρο από ένα αριθμό μεντόρων του προγράμματος μας από την Αμερική, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο στις αρχές του καλοκαιριού.

H διαφορά, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι θα δεχόμαστε αιτήσεις και από Κύπριους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο εξωτερικό οι οποίοι για να είναι επιλέξιμοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους σε συνεργασία με καθηγητή που εργοδοτείται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους και ταλαντούχους Κύπριους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Κύπρο για να συνεχίσουν το ερευνητικό τους κέντρο. Επίσης, πέραν από τη γενική προκήρυξη, στην οποία θα δεχόμαστε αιτήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας, για πρώτη φορά θα υπάρξει και μια προκήρυξη που να αφορά αποκλειστικά τον τομέα του Περιβάλλοντος και της Κλιματικής Αλλαγής.

Μαρία Γεωργιάδου: Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα ιδρύματα που στηρίζουν για τρίτη φορά το Cyprus Seeds. Κυρίως το ίδρυμα Λεβέντη, την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους Έλληνες της Διασποράς. Επίσης σημαντική είναι και η χρηματική προσφορά από την Eurobank και την ΕΥ στην Κύπρο. Χωρίς τις δωρεές, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημοσίου τομέα, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τις ανάγκες των ερευνητικών ομάδων που προσελκύσαμε στο Πρόγραμμα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στην επιτυχία που Cyprus Seeds έχει επίσης συμβάλει η συνεργασία μας με το ΜΙΤ Center for Technology Innovation στην Αμερική. Το συγκεκριμένο Κέντρο ήταν η έμπνευση μας για να σχεδιάσουμε το Cyprus Seeds και να το προσφέρουμε στην Κύπρο.

«Προτεραιότητα μας είναι να υποστηρίξουμε τα εξαιρετικά μυαλά και τις μοναδικές ιδέες τους, προκειμένου μέσω της τεχνολογίας να δώσουν λύση σε διεθνή προβλήματα».