Συμβουλές ζωής από τον Δρ Δαυίδ

Συμβουλές ζωής από τον Δρ Δαυίδ

Διάλεξη από τον Επίτιμο Διδάκτορα της ΣΜΙΚ, Δρ Γιώργο Δαυίδ 

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, τον Επίτιμο μας Διδάκτορα,  Γιώργο Δαυίδ, o  οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους φοιτητές της ΣΜΙΚ, μοιράστηκε μαζί τους κάποιες πολύτιμες εμπειρίες και  υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του Δρ Δαυίδ, έγινε παρουσίαση της πρωτοβουλίας Cyprus Seeds, η οποία στηρίζει την καινοτόμο έρευνα και την εμπορευματοποίησή της. Στόχος της Cyprus Seeds είναι τόσο η χρηματοδότηση της έρευνας όσο και η καθοδήγηση ερευνητικών ομάδων, μέσω mentoring, κατάρτισης και δικτύωσης στο εξωτερικό,  ώστε η έρευνα να διεισδύσει από το εργαστήριο στην αγορά. Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία, μέσα από την οποία οι ακαδημαϊκές-ερευνητικές ομάδες θα μπορούν να εξασφαλίσουν καθοδήγηση και στήριξη σε θέματα επιχειρησιακής ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία επιτυχημένων spin-off εταιρειών. Το Cyprus Seeds παρουσίασε η υπεύθυνη για το σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος κ. Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου η οποία αναφέρθηκε στο Διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί στις 6/3/19 για προσέλκυση αιτήσεων. Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποστηρικτές της Cyprus Seeds και είναι μια προσπάθεια την οποία έχει αγκαλιάσει ο ίδιος ο δρ Δαυίδ, δίνοντας τα φώτα του στους νέους επιχειρηματίες.

 

Τρεις συμβουλές για τους νέους επιχειρηματίες  

Απευθυνόμενος στους φοιτητές της ΣΜΙΚ, ο δρ Δαυίδ τους συμβούλευσε:

«Αναγνωρίστε ότι, ενώ οι καλές ιδέες είναι άπειρες, οι φυσικοί πόροι δεν είναι. Για αυτό το λόγο, επικεντρωθείτε στην Αειφόρο Ανάπτυξη και να έχετε αντίληψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η δική σας επιχείρηση σε αυτό τον πλανήτη».

«Να ξέρετε ότι η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να επιδιώκει να έχει και να διατηρεί στενό δεσμό με την κοινωνία. Στις επιχειρήσεις να κάνετε αυτό που είναι σωστό, όχι αυτό που είναι εύκολο».

«Να κρατάτε ψηλά τη σημασία της ομαδικότητας. Αυτό που απαιτείται εδώ πάνω απ’ όλα είναι η ταπεινότητα. Να αναγνωρίζουμε ότι κανένας δεν είναι καλύτερος από τον άλλο σε μια ομάδα».

Ο δρ  Δαυίδ έχει συνεισφέρει με ποικίλους τρόπους και έχει λάβει υψηλή αναγνώριση από διάφορες χώρες στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί, μεταξύ των οποίων, το 2009, το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής της Δημοκρατίας της Νιγηρίας (MFR). Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (2015-2018). Την περίοδο 2015-2018 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ από τις αρχές του 2019, έχει πλέον αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου.

Το όνομα του Γιώργου Δαυίδ έχει συνδεθεί με τη φιλανθρωπική συνεισφορά και την καινοτομία στις επιχειρήσεις. Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έλαβε τίτλο σπουδών στις Εμπορικές Επιστήμες (Bachelor of Commerce), εργάστηκε στις επιχειρήσεις Α.Γ. Λεβέντη στη Νιγηρία, χτίζοντας αξιοσημείωτη πορεία και εμπειρία στις διεθνείς επιχειρήσεις. Μετά από πολύχρονη πορεία σαν Επικεφαλής της εταιρείας του ομίλου Δαυίδ – Λεβέντη, παρέδωσε τη σκυτάλη και είναι πλέον Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola 3Ε.

Μεταφέρουμε τις ευχαριστίες μας στον δρ Γιώργο Δαυίδ για τις πολύτιμες συμβουλές και το χρόνο που διάθεσε για τους φοιτητές μας, ενθαρρύνοντάς τους να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των επιχειρήσεων μέσω της ερευνητικής τους πορείας. Ευχαριστούμε επίσης  την κ. Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου και την ομάδα της Cyprus Seeds για την παρουσίαση και την πρωτοποριακή τους προσπάθεια στήριξης της καινοτόμου έρευνας στην Κύπρο.

 

Reference:

The Cyprus Institute of Neurology and Genetics (n.d.) ΔΙΑΛΕΞΗ, Συμβουλές ζωής από τον Δρ Δαυίδ (Online), Available from: https://www.cing.ac.cy/en/news-113/news394/mar19-art02 (Accessed: 4th March, 2019).